Тамақтан уланудың бір түрі – ботулизм, ол – ең қауіпті кесел. Ол адам ағзасына өтетін ботулинум токсині арқылы пайда болады. Әсіресе, үйде консервіленген тағамдардан уытты химикаттар бөлінуі мүмкін. Инфекция қалай жұғады? Өкінішке қарай, заманауи медицина ғылымы дамыған кезеңде де адамдардың денсаулығына қауіп төндіретін жұқпалы аурулар азайған жоқ. Ботулизм адамның жүйке жүйесін зақымдап, тіпті, арты өлімге әкеп соқтыруы мүмкін. Қазіргі таңда ботулизмнің таралу себебінің басым бөлігі – үй жағдайында дайындалған консервіленген тағам түрінен уланудан болып жатыр. Ботулизмнің ерекшелігі – ол ұзақ уақыт бойы көрінбей, белгісіз күйде қалып, асқына келе күрделі әрі қайғылы жағдайға әкеп соқтыруында болып тұр. Аурудың клиникалық белгілері мен даму жылдамдығы адам ағзасына тигізер қауіпті еселей түседі. Сондықтан бұл тақырып қазіргі қоғам үшін өте өзекті. Ботулизм – Clostridium botulinum бактериясы бөліп шығаратын ботулинум токсинінен туындайтын өткір инфекциялық ауру. Бұл токсин – табиғаттағы ең қауіпті удың бірі. Ол адам ағзасына түскенде жүйке импульстарының берілуін тежеп, бұлшық еттерді жансыздандырып жібереді. Ауру, әсіресе тыныс алу бұлшық еттерінің сал болып қалуына, жүрек ырғағының бұзылуына алып келуі мүмкін. Ботулинум токсині қайнаған кезде оңай бұзылады, бірақ кейбір жағдайда, мысалы, тығыз жабылған қалбыр ішінде уыт қалып қоя береді. Тағамның иісі, дәмі, түсі мүлде өзгермейді Сондықтан адам уланғанын кеш түсінеді. Clostridium botulinum споралары оттексіз ортада – герметикалық жабылған банкілерде оңай көбейеді. Бұл бактериялар қайнаған суға 30-40 минутқа дейін төтеп бере алады. Тек автоклавтық стерилизация арқылы жойылады. Дәмдеуіштер мен шырындар да оның әсерін азайтпайды. Сондықтан тағамның дәмі мен түрі арқылы қауіп барын білу мүмкін емес. Белгілері мен емдеу тәсілдері Аурудың инкубациялық кезеңі бірнеше сағаттан 10 күнге дейін созылуы мүмкін. Орта есеппен алғашқы белгісі 4-6 сағат ішінде байқалады. Бастапқыда кәдімгі тамақтан улану секілді көрінуі мүмкін: іштің ауруы, жүрек айну, құсу, диарея немесе іш қату, әлсіздік, бастың айналуы секілді белгілер бой көтереді. Әрмен қарай ауру жүйке жүйесіне әсер етеді: көздің көруі нашарлайды, «қосарланып» көру, көз алдында «шыбын» ұшу, жұтыну қиындайды, тамақтану мүмкін болмай, дауыс бәсеңдеп, "аузында ботқа бар" секілді естіледі, тыныс алу қиындап, тұншығу, жүрек соғысының нашарлауы, бұлшық ет әлсіздігі, бет мимикасының бұзылуы байқалады. Ботулизмді анықтау үшін науқастың эпидемиологиялық тарихы мен неврологиялық белгілері ескеріледі. Яғни, қандай тағам жегені, кіммен бірге тұтынғаны, қандай белгілер басталғаны сарапталады. Зертханалық диагностика барысында: науқастың қанынан токсин анықталады; биологиялық үлгілер (зертханалық тышқандарда) арқылы ботулинум уы тексеріледі; ПТР, ИФА, РИA сынды заманауи әдістер қолданылуы мүмкін. Ботулизм – шұғыл түрде ауруханаға жатып емделетін ауру. Өйткені оның асқынуы тез жүреді. Негізгі емдеу жолдары: асқазанды жедел шаю, токсиннің қанға сіңуін азайту, антиботулинум сарысуын енгізу – бұл токсинді бейтараптандырудың жалғыз жолы. Ал өкпені жасанды желдету (ИВЛ) – тыныс жетіспеушілігі туындаған жағдайда жүргізіледі. Ал жұту мүмкін болмаса, зондпен тамақтандырылады. Физиотерапия, витаминдер, антибиотиктер қосымша ем ретінде беріледі. Сарысудың бірінші дозасы нәтиже бермесе, 12-24 сағаттан кейін қайта енгізіледі. Алдын алу шаралары Алдын алудың ең басты жолы – тағамды дұрыс дайындау және сақтау. Әсіресе үйден жабылатын тағамға үлкен мән берілуі тиіс: консервілеу кезінде автоклав немесе арнайы стерилизация құралын қолдану керек, банкаларды ұзақ сақтар алдында жақсылап қайнату немесе стерилизациялау қажет, топырақтан, шаңнан тазартылған көкөніс пен ет өнімін қолданып, жарылған немесе «ісіп кеткен» қалбырды мүлде қолданбау, ашылған банканы 24 сағат ішінде тұтыну керек. Сонымен қатар қалбырларды дәміне қарап емес, қауіпсіздік ережесіне сай дайындау маңызды. Тіпті аз ғана спора адам өмірін жалмауы мүмкін. Соны ұмытпаған абзал. Ботулизм – адам өміріне тікелей қауіп төндіретін, жүйке жүйесін зақымдайтын аса қауіпті ауру. Әсіресе үйде дайындалып, жабылатын тағамдар арқылы таралатын кесел. Қарапайым сақтық шараларын сақтап қана сіз өзіңізді де, жақыныңызды да бұл көрінбейтін қауіптен сақтай аласыз. Әрбір отбасы қалбырға жабылған тағамды тұтынбас бұрын оның дайындалу жолына, сақтау мерзіміне және қауіпсіздігіне назар аударуы керек. Ал қауіпті белгілер байқалса, медицина көмегіне дереу жүгіну – өмірді құтқарудың жалғыз жолы. Жанар ТӨЛЕУІШОВА, аудандық санитариялық-эпидемиологиялық бақылау басқармасының санитариялық-гигиеналық қадағалау және техникалық регламенттер талаптарының сақталуын бақылау бөлімінің жетекші маманы